NEMCIJA – kratki izleti od doma

mondaysspecialsarea

Malo sem razmišljala, o čem bom pa pisala, ko bom končala z vsemi prispevki o prejšnjih potovanjih. Ker ne potujemo ravno ves čas (kot si sicer nekateri mislijo :)), mi bo verjetno sčasoma zmanjkalo tem. Zato sem se odločila, da vsak teden skupaj spravim en kratek prispevek o izletih po „domači okolici“. V narekovajih pa zato, ker tu z besedo „domači“ mislim moj novi, nemški dom. Tole sicer prav sigurno ne bo zanimalo vseh vas, bolj tiste, ki živijo v naši neposredni bližini. Vedno se trudimo izkoristiti vikende, tiste bolj redke, kadar je lepo vreme. Saj veste, tu na severu je vreme bolj kot ne loterija. Tudi mi smo v tem delu Nemčije bolj ali manj novi, zato radi raziskujemo okolico in se odpravimo vedno kam drugam. Ko sem se preselila sem gor, nisem znala ravno perfektno nemško in pogosto sem na internetu iskala informacije o naši okolici v angleščini, na žalost vse zaman. Vem, da je tu kar nekaj tujcev in priseljencev iz drugih koncev Nemčije z družinami, ki so ravno tako v iskanju krajev za vikend izlete v bližini in morda jim bodo tile prispevki prišli kaj prav.

Recimo, da bom omenila le tiste izletne točke in kraje, ki so od nas oddaljeni maksimalno 90 minut vožnje. To bi moralo pokriti naslednja območja: Hanover, Wolfsburg, Salzgitter, Braunschwwig, Wolfenbüttel, Magdeburg in narodni park Harz.

Za zdaj bodo ti prispevki pisani samo v anglescini, linki do njih pa so objavljeni spodaj.  Tisti, ki živite povsem drugje pa lahko vseeno pogledate kakšno sliko ali pa enostavno ignorirajte te prispevke ;). Ker imam rada red, se bom potrudila vsak ponedeljek objaviti en prispevek na to temo. Zato jih lahko kličemo „Monday’s specials“.

Pot “Liebesbankweg” v narodnem parku Harz je dolga okrog 7 kilometrov in nas vodi mimo številnih jezer, stare lesene cerkve in manjšega hriba, kjer je pozimi možno smučati. Več na spodnji povezavi.  liebes_weg143“LIEBESBANKWEG”
 

Ta muzej na prostem je edinstven v evropskem prostoru. Na ogled je 16 mlinov iz 13 različnih držav, nekateri mogogočajo tudi vzpon na vrh, privoščite pa si lahko tudi tapravi kruh, ki ga priudelujejo v enem izmed mlinov. gifhorn 20131

“WIND & WATERMILL MUSEUM”

 

Kilometer dolga lesena steza med drevesnimi krošnjami, se dviga približno 20 metrov od tal. Ob poti je urejenih 33 postojank z različnimi informativnimi tablami o gozdni flori in favni.

baumpfad-001

“CANOPY WALK “BAUMWIPFELPFAD””

 

2.5 kilometra dolga gozdna pot s postajami, kjer se na informativnih tablah in s pomočjo raznoraznih objektov in skozi igro podučimo o gozdnem ekosistemu.

lowepfadWF2

“LÖWE-Pfad forest walk””

 

Jez in jezero v narodnem parku Harz po katerem se lahko zapeljete z ladjo ali pa se sprehajate na poti ob jezeru.

okersee

“jezero OKERSEE””

Nedavno prenovljeno javno kopališče s pomično streho, tako da je primetno za prav vsak dan v letu.

wf pool

“Stadtbad WOLFENBÜTTEL””

Veliko jezero, ki poleg kopanja, sprehajanja, otroskega igrisca in ostalega ponuja obilico sportnih uzitkov (med drugim tudi smucanje na vodi).

salzgitter´see1

“jezero SALZGITTERSEE””

Sprehod okrog jezera in ogled in za dolino pomembnega jezu v narodnem parku Harz.

oderteich harz

“jezero ODERTEICH””

Manjši kraj ob vznožju hribov narodnega parka Harz, ki ga zaznamuje mogočni grad in pravljične hiške v starem delu mesta.

wernigerode town

“WERNIGERODE””

V 10 hektarjev velikem zasebnem zivalskem parku lahko od blizu spoznate domaöe živali in od daleč opazujete nekaj bolj eksotičnih. Poleg tega je tu še veliko in zelo lepo urejeno otroško igrišče ter restavracija.

essehof20153

“zivalski park ESSEHOF””

Na najvišji vrh severne Nemčije (1141 m) v narodnem parku Harz se lahko pride z več strani. Tokrat sva zecela s strani Torfhaus – na vrh pa se lahko zapeljete tudi s parnim vlakom. Slednja opcija je še posebej priljubljena pozimi.

brocken2014

“BROCKEN””

Jezera v predelu Riddagshausen spadajo pod zaščiteno območje Nature 2000 in predstavljajo pomemben habitat za različne rastlinske in živalske vrste. Na robu mesta so hitro dosegljiva tudi med tednom, sprehajamo se lahko po številnih poteh in se spotoma ustavimo še na kakšnem razglednem pomolu ali pa splezamo na opazovalni stolp.

riddagshausen collage

“JEZERA RIDDAGSHAUSEN””

Manjši kraj oziroma vas nedaleč od Braunschweig-a z dolgo zgodovino, starim gradom, ohranjenim mlinom na vodo in številnimi za to regijo značilnimi Fachwerk hišami.

hornburg 2013

“HORNBURG”

Krajša dolina na robu večjega gozdnatega območja je kot nalašč za jesenske sprehode – na izbiro je več krajših in daljših pohodnih poti, na koncu pa se lahko ustavite še v tamkajšnji restavraciji in uživate v prijetnem okolju.

reitlingstal 2015

“REITLINGSTAL”

Hrib, ki se dviga nad krajem Bad Harzburg v narodnem parku Harz z ostanki nekdanjega gradu in historično krožno potjo, ki obiskovalce vodi med ruševinami. Do vrha se odpravimo peš ali pa z gondolo.

bad harzburg2

“BURGBERG”

Drugi največji vrh v narodnem parku Harz, kjer se pozimi smuča, poleti pa sprehaja! Čakajo vas otroška igrišča, bike park, skakalnice in več pohodnih poti. Na vrh se lahko popeljete tudi z gondolo, na vmesni postaji ali pa na vrhu pa spotoma še kaj pojeste.

wurmberg 2016

“WURMBERG”

Eno najbolj zanimivih večjih mest v narodnem parku Harz, ki je pod UNESCO-vo zaščito in je znano po številnih cerkvah in imperialni palači

goslarharz1

“GOSLAR”

Geolosko pomembno obmocje, po katerem se razteza 20 kilometrski naravni zid skalnih formacij. Ena nasih najbolj zanimivih enodnevnih izletniskih tock dosedaj!

teufelsmauer 2016

“TEUFELSMAUER”

Ostanki gradu, zgrajenega na mogočnih peščenjakovih skalah, so vedno zanimivi za celo druzino!

regenstein mix“GRAD REGENSTEIN”

Geolosko pomembno obmocje, po katerem se razteza 20 kilometrski naravni zid skalnih formacij. Ena nasih najbolj zanimivih enodnevnih izletniskih tock dosedaj!

teufelsmauer-2-mix

“TEUFELSMAUER”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja