narodni park SÄCHSICHE SCHWEIZ- plezalni & pohodniški raj v Nemčiji

KAT DESTINACIJE Z OTROKI, NEMCIJA, NEMCIJA 2012 - danes, POTOVANJA Z OTROKI Leave a Comment

V začetku maja sva se z Lu-jem odločila, da tale bolj odročni nemški narodni park obiščeva skupaj z mojimi starši, ki so bili ravno na obisku iz Slovenije, kljub temu, da smo ga sprva nameravali obiskati kot družina treh – kar pa zdaj nismo več. Kakorkoli že, ni razloga za čepenje v kotu z objokanimi očmi, če pa je bilo že vse rezervirano. Svež zrak, narava in nova doživetja so prav pasala, čeprav priznam, da je bil na trenutke malce čuden občutek, kot da nekaj manjka. Spotoma smo se ZA EN DAN USTAVILI V ČUDOVITEM DRESDNU, potem pa dvakrat prespali v vasici GOHRISCH, na robu parka. Slednji nas je res navdušil in rečem lahko samo, da je tole od danes naprej EDEN MOJIH NAJLJUBŠIH NEMŠKIH PARKOV, kar sem jih dosedaj obiskala. Pa jih ni malo. Preberi več in poglej fotke, pa ti bo jasno zakaj ;).

KAKO DO TJA

Park je najlažje obiskati v sklopu road trip potovanja, če prihajate (ali pa ste namenjeni v) iz smeri PRAGE, potem pa naprej v Dresden, Leipzig in kam na sever. Dresden je oddaljen le 45 vožnje, Praga uro in pol. Park se nahaja tik OB MEJI S ČEŠKO, pravzaprav se razteza preko meje, na češki strani pa je znan pod imenom NARODNI PARK ČESKE ŠVYCARSKO.

Največje bližnje LETALIŠČE je poleg Prage LEIPZIG/HALLE. Če izvzamemo Dresden in Leipzig je naslednje res veliko mesto Berlin, do tja je 250km.

NA KRATKO O PARKU

Na preko 90 kilometrov velikim območjem med mestom PIRNA in ČEŠKO MEJO, najdemo v tem zanimivem vzhodno nemški parku cel kup ERODIRANIH SKALNIH FORMACIJ in OZKIH SOTESK, ki ponujajo neštete POHODNIŠKE POTI, KOLESARSKE STEZE in NARAVNE PLEZALNE POLIGONE. Super izlet tako za družine, kot za tiste, nore na kakšno bolj divjo aktivno dogodivščino. Tudi poti so različnih težavnosti, od lahkih do zahtevnih, za vsakega nekaj torej. Lahko se podate tudi na izlet z ladjo po REKI ELBI, ki teče po robi narodnega parka.

Poleg v nebo štrlečih skal, je park znan tudi po živalski in rastlinski raznovrstnosti – nasploh se nam je re szdel izredno zanimiv in nekaj prav posebnega. Ni čudno, da se ŠTEJE MED NAJLEPŠE V EVROPI. Najlažje ga razoščete tako, da se utaborite v eni izmed številnih VASIC v bližnji okolici, (ali pa kar v najbolj znanem in največjem kraju BAD SCHANDAU) in od tam delate dnevne izlete na različne konce parka. Če imate dovolj časa se lahko odpravite na zaresen pohod po znameniti MALERWEG, ki ima VEČ ETAP, ampak to je že bolj resen podvig. Vsekakor pred obiskom dobro naštudirajte poti in s eopremite z ZEMLJEVIDI. VSTOPNINE v park ni!

KAJ SMO VIDELI & POČELI

SCHRAMMSTEINE

Kot sem že omenila, je tu CEL KUP POHODNIH POTI in če imate 2-3 ndi časa, se je že težko odločiti in izbrati tiste najbolj zanimive oziroma najlepše. Prvi dan smo se podali do RAZGLEDNE TOČKE SCHRAMMSTEINE, ki je ena najbolj obiskanih v parku. Bil je krasen sončen dan, Lu je bil dobre volje in pripravljen na daljši pohod, tako da se zjutraj nismo predolgo obotavljali v apartmaju. Po približno 20 minutah vožnje smo s težavo našli parkirno mesto blizu SCHRAMMSTEINBAUDE in že po nekaj minut hoje ugledali prvo ogromno skalo v daljavi.

POT JE SPRVA LAHKA in speljana čisto po ravnem, sredi gozdov polnih borovnic, krasno za male otroke. Tule se non-stop križajo poti in včasih res NI JASNIH OZNAK, zato je dober zemljevid ali pa vnaprej sprintan opis poti še kako pomemben. Tudi mi si parkrat nismo bili čisto na jasnem, če hodimo v pravo smer in enkrat smo tudi zašli. Vprašati sopotnike ni pomagalo, saj so bili povečini prav tako zmedeni ;).

Dokaj kmalu smo prispeli do prve VELIKE SKALE, kjer smo z zanimanjem opazovali številne (pretirano češke) PLEZALCE. Izgledalo je zabavno, ampak povsem izven naših sposobnosti ;). Skalo smo enkrat obkrožili in potem zavili na (na srečo) pravo potko, ki je postajala vedno ožja in bolj razgibana. Nič kar bi bilo za otroški voziček, torej ;).

Po nekaj prehojenih kilometrih se je pričel ZABAVNI DEL POHODA – PLEZANJE PO ŽELEZNIH LESTVAH se je izkazalo za super izziv in navdušujočo nalogo za Lu-ja. Malo je bilo sicer spolzko in blatno pod nogami, ker je prejšnji dan deževalo, a nič ne de, sem prepričana, da v vrtcu še kaj hujšega „zganjajo“ ;). Ta predel pohoda je usmerjen ENOSMERNO, skoraj vse do vrha, do razgledne točke. Če temu ne bi bilo tako, bi verjetno res pri vsaki lestviji celo večnost čakali, da eden zleze dol in drugi gor.

Včasih je bilo belega peska po tleh kot na kakšni eksotični plaži 😉

In končno, POGLED Z VRHA RAZGLEDNE TOČKE na skalo FALKENSTEIN in okolico. Malo smo si spočili noge in se naužili razgledov, potem pa po drugi strani nazaj po lojtrah, do mesta, kjer se ta del poti spet združi. Cel pohod je bil dolg OKROG 9 KILOMETROV in Lu se ni prav nič pritoževal, je že moralo biti zanimivo 😉 No, zvečer so ga vseeno malo bolele noge ;).

BAD SCHANDAU

Ker smo pohod začeli dokaj zgodaj zjutraj, smo imeli še dovolj časa za postanek v KRAJU BAD SCHANDAU, preden smo se vrnili v apartma. Po KRATKEM SPREHODU OB REKI ELBI smo se usedli na teraso enega izmed krasnih hotelov in malo presenečeni nad visokimi cenami vseeno naročili VELIKO PIVO ZA 5€. Konec koncev je tole več kot očitno zelo turističen kraj. Lu je zbral še zadnje atome energije za plezanje po OTROŠKEM IGRIŠČU, po domači skuhani večerji v apartmaju pa smo kar hitro popadali dol.

Drugače je v kraju BAD SCHANDAU res veliko HOTELOV & APARTMAJEV, poleg tega pa še kopica MUZEJEV in tudi KOMPLEKS Z NOTRANJIMI BAZENI. Če ga obiščete čez vikend, med prazniki ali pa na splošno v visoki sezoni, vsekakor rezervirajte prenočiče dovolj vnaprej.

BASTEI & MOST BASTEIBRÜCKE

Naslenjdi dan smo obiskali ZNAMENITI BASTEI, 200 metrov visoko SKALNATO FORMACIJO, ki se mogočno dviga nad reko Elbo, v t.i. ELBSANDSTEINGEBIRGE hribovju. Nastali so zaradi erozije in so danes eden pomembnih ZAŠČITNIH ZNAKOV NARODNEGA PARKA. Sonce je sijalo in takoj po zajtrku smo spakirali stvari (včerajšnje iskanje parkirnega prostora nas je hitro izučilo).

Bastei pa ne slovi le po svojih skalah, temveč najbolj po MOSTU IZ PEŠČENJAKA, ki je bil tu prvotno zgrajen že leta 1824, v leseni izvedbi. Po njem se lahko tudi brezplačno sprehodite, res je čudovit! Na poti iz parkirišča srečate tudi hotel, restavracije in trgovinice s spominki – vse skupaj deluje malo bolj turistično, a vseeno ne preveč. Če spite tule v hotelu, morate vsekakor pričakati sončni vzhod & zahod na mostu! Se sigurno splača ;).

ZA PAR DODATNIH € se lahko krožno sprehodite po dvignnjenih odrih, stezah in RAZGLEDNIH PLOŠČADIH, od koder so krasni pogledi proti mosti in na okolico. Se splača 😉 Naj tule kar fotke govorijo same zase!

V Nemčiji ni prav nič neobičajnega, da v hribovitih območjih najdete kakšnega od V SKALO VKLESANIH TEATROV NA PROSTEM. Sama sem jih videla že par in vendo me navdušijo. Tale tukaj se kliče RATHER FELSENBÜHNE in se smatra za enega najlepših – v poletnem času lahko ob večerih poleg številnih KULTURNIH DOGODKOV, poslušate tudi opere in mjuzikle – sem prepričana, da je fajn izkušnja, če ne zaradi razgledov pa zaradi akustike.

ŠE ZADNJA FOTKA MOSTU IN ŠLI SMO NAPREJ – pred odhodom domov, smo se namenili smo obiskati še eno najbolj znanih nemških utrdb. Če se kdaj peljete tu mimo, se morate vsekakor ustaviti! Najboljše, da park obiščete kar za par dni, če zaradi časovne stiske ne gre drugače, pa se ustavite vsaj tule v Bastei – parkirišče je res zelo blizu in vse skupaj vam vzame kakšno urico, če ne fotkate preveč ;). Nora pokrajina, ki na trenutke niti slučajno ne izgleda, kot da di bila nekje v Nemčiji, nas je enostavno navdušila in upam da še kdaj pridemo ;).

UTRDBA KÖNIGSTEIN

Nedaleč stran smo se torej ustavili še pri znameniti UTRDBI KÖNIGSTEIN, ki je NAJVEČJA UTRDBA NA HRIBU V EVROPI, dviga se kar 240 metrov nad REKO ELBO. Zgrajena pred 400 leti, sestavlaj pa jo kar 50 zgradb, v večini so danes urejeni MUZEJI. Tu najdete tudi DRUGI NAJGLOBLJI VODNJAK v Evropi.

Ogromne GARAŽNE HIŠE pri vznožju res ne morete zgrešiti, od tu se bo treba malo sprehoditti proti višje ležeči postaji (ali pa proti plačilu uživati kratko vožnjo z vlakcem), kjer kupite VSTOPNICE in se z DVIGALOM popeljete na vrh TRDNJAVE. Tule je bilo reees veliko turistov, no ja navsezadnje je bil prvi maj in pomemben DRŽAVNI PRAZNIK tudi v Nemčiji. Na žalost se je vreme vmes malo poslabšalo in je začelo prav neprijetno pihati, oblaki so zakrili nebo, tu in tam pa je padla tudi kakšna kaplja. Kljub temu se nismo prestrašili in krožno SMO OBHODILI OBZIDJE, na velikem notranjem dvorišču pa si ogledali še zanimive VRTOVE in na hitro pokukali v par MUZEJEV. Tukaj lahko sicer sigurno zapravite par ur, kupite še SVEŽE PEČEN KRUH v tradicionalni GRAJSKI PEKARNI ali pa si privoščite kar TRADICIONALNO GRAJSKO POJEDINO.

Eden izmed pogledov na reko Elbo in okolico. Obisk trdnjave je vreden malo višje vstopnine, a će vam čas dopušča, si jo res dodobra oglejte. Nam je na žalost zmanjkalo malo časa za daljši obisk kakega muzeja ali pa kavico na soncu (ki ga ni bilo haha). TU SE JE NAŠ TOKRATNI PRVOMAJSKI IZLET TUDI KONČAL, do doma so nas čakale še dobre 3 ure vožnje. Imeli smo se fajn in kljub vsej trenutni osebni življenjski zmedi smo kar uživali!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja