vikend izlet: DRESDEN

KAT DESTINACIJE Z OTROKI, MESTNI ODDIH, NEMCIJA, NEMCIJA 2012 - danes Leave a Comment

Letošnji 1. maj je prav prikladno padel na ponedeljek in že pozimi smo se odločili, da na tale podaljšan vikend pobegnemo v narodni park SÄCHSICHE SCHWEIZ, ki se nahaja nedaleč od Dresdna, na meji s Češko. Glede na nastalo situacijo, sva se nazadnje z Lu-jem odpeljala v malo drugačni postavi in sicer s slovensko babi in dedijem. Spotoma smo se ZA CEL DAN USTAVILI V DRESDNU, ker še nikoli nisva bila in res nas je navdušil! Če le imate dovolj časa priporočam obisk za 2-3 dni, sicer pa je tudi en dan boljše kot nič ;). Preberi več o tem, kaj smo videli in počeli!

Razen če tako kot midva živite v Nemčiji, se Dresden splača OBISKATI V SKLOPU KAKŠNEGA ROAD TRIP POTOVANJA, na primer na poti iz PRAGE na sever Evrope. Drugače pa je iz München-a 4, iz Hamburga 4.5, iz Berlina 2 in iz Frankurta 4 ure vožnje. Mi smo oddaljeni 3 ure vožnje, kar je ravno super za vikend izlet.

CERKEV FRAUENKIRCHE


Po dolgem iskanju smo končno dobili prosto parkirno mesto in kmalu za tem smo že stali na trgu pred tole ZNAMENITO CERKVIJO. Na srečo stari del mesta res ni tako velik, da ga ne bi mogli brez problema po dolgem in počez prehoditi. Obisk Frauenkirche je odlično izhodišče za začetek raziskovanja mesta

PRVA CERKEV, zgrajena v romanskem slogu na tem mestu že v 11.st, je kasneje prestala kar nekaj sprememb in se sčasoma spremenila v protestantsko. V 18.st. So jo dokončno podrli in na istem mestu zgradili večjo baročno cerkev, s dominantno KUPOLO IZ PEŠČENJAKA, ki je izrazito krasila silhueto mesta. Med 2. svetovno vojno, je bila cerkev, tako kot mnogo ostalih zgradb v mestu, močno bombardirana in od nje ni ostalo skoraj nič. Po dolgi REKONSTRUKCIJI, danes spet izgleda impozantno in je pravi magnet za turiste!

Že tule nam je torej postalo jasno, da je dresden poln INTERNACIONALNIH TURISTOV od vse povsod. Prav zares smo v celem dnevu slišali več tujih jezikov, kot nemščine! No, res pa je, da je tale cerkev ena najbolj obiskanih znamenitosti v celi Nemčiji.

“FÜRSTENZUG” – PROCESIJA PRINCEV


Vreme je bilo za celoten vikend napovedano bolj spremenljivo, zato smo kar se da hitro želeli naprej do mostu Augustusbrücke in čezenj na drugo stran reke Elbe. Spotoma smo se sprehodili po tejle zanimivi tlakovani uličici, kjer nas je spremljal doooolg ZID, ki obdaja mestni GRAD. Na slednjem so s PLOŠČICAMI SVETOVNO ZNANEGA PORCELANA MEISSEN upodobljene PROCESIJE VLADARJEV DRŽAVE SAŠKE. Z več kot 100 metri v dolžino je to NAJDALJŠE DELO IZ PORCELANA NA SVETU!

“RESIDENZSCHLOSS” – KRALJEVA PALAČA


Ena NAJSTAREJŠIH ZGRADB v Dresdnu, mestni grad, stoji tu že več kot 400 let in danes gosti številne MUZEJE: Green Vault, Numismatic Cabinet, Colection of Prints, Drawings and Photographs, Armory. Najdete tudi UMETNOSTNO KNJIŽNJICO.

KÖNIGSUFER & MOST AUGUSTUSBRÜCKE


Krasen MOST IZ PEŠČENJAKA stoji tu že preko 100 let, potem ko je zamenjal tistega poškodovanega iz 12.st. Preko REKE ELBE POVEZUJE NOVI DEL MESTA S HISTORIČNIM JEDROM. T.i. INNERE NEUSTADT (novo mesto) leži na desnem bregu, staro pa na levem.

Na žalost tokrat res nismo imeli časa, da bi se podali še med ulice novega mesta, a na drugo stran reke smo seveda morali, že zaradi krasnih razgledov na stari del. Tule nam jo je vreme res zagodlo, saj se je dobesedno ulilo in vsi premočeni smo po hitrem postopku poiskali najbližnjo restavracijo. No, nekaj minut pa smo le uživali v pogledih na čudovite historične zgradbe!

Že z mostu pod seboj zagledate široko SPREHAJALNO / KOLESARKO POT, ki vodi ob reki – baje to tu okrog mesta in okolici čudovite kolesarske poti. Sicer pa nič skrbet, tudi če ste peš, lahko uživate v tej promenadi in si morda privoščite še kak piknik ali pa se na poletni večer udeležite kakšnega koncerta, tule se baje na polno dogaja. Tik ob mostu smo odkrili tudi en tipičen BIERGARTEN z manjšim OTROŠKIM IGRIŠČEM.

PALAČA ZWINGER


Debelo uro dežja smo torej pametno izkoristili za KOSILO in si privoščili tradicionalne BELE ŠPARGLJE, ki so tule v Nemčiji v spomladanskem času res ena najbolj zaželjenih jedi. Na srečo se je nebo vmes popolnoma zjasnilo in smo se lahko brez dežmnikov sprehodili do bližnje PALAČE ZWINGER.

Nekoč del MESTNE TRDNJAVE je ta čudovita palača služila kot ORANŽERIJA, PROSTOR ZA RAZSTAVLJANJE in ARENA ZA FESTIVALE. Danes je priljubljena točka za nedeljski sprehod, pa očitno tudi za poročno fotografiranje, saj smo ujeli kar dve neversti v zelo kratkem času.

Poleg sprehajanja in občudovanja SKULPTUR in drugih ornamentov, lahko tukaj obiščete tudi kakšen MUZEJ oziroma GALERIJO ali pa uživate v sončku na kavi v enm izmed kafejev.

Tale palača je bila moj osebni VRHUNEC OBISKA Dresdna! Tudi Lu se je zabaval, predvsem pa mu ni bilo jasno zakaj so vsi KIPI NAGI, če pa so živeli v tako razkošnem dvorcu in imeli na kupe denarja ;).

IZJAVA DNEVA: „Mami, pomoje če poberem vse tele kovance, nama lahko kupim sladoled!“

SEMPER OPERA


Verjetno NAJBOLJ ZNANA ZGRADBA V DRESDNU je osrednja točka historičnega dela mesta. Prvič je vrata odprla leta 1841, bila le par desetletij kasneje poškodovana v požaru, obnovljena potem in zbombardirana med 2.sv.vojno. ENA NAJLEPŠIH OPERNIH ZGRADB v Evropi je bila uspešno rekonstruirana leta 1985 in vs eod takrat privablja trume turistov. Če le imate čas in vam opera ni tuja, se tja odpravite zvečer – jaz se sigurno še vrnem ;).

MUZEJI V  DRESDNU


V Dresdnu je res cel kup muzejev, ki jih lahko obiščete, če imate več časa kot tokrat mi. Tukaj še seznam najpomembnejših:

 • Royal Palace

 • Green Vault

 • The Royal Porcelain Collection

 • Military History Museum

 • Albertinum

 • Transport Museum

 • Royal Cabinet of Mathematical and Physical Instruments

 • Dresden City Museum

 • Turkish Chamber

 • Dresden Art Galleries

 • German Hygiene Museum

TRG ALTMARKT


Če Dresden obiščete DECEMBRA, potem bo vaš prvi cilj sigurno TRG ALTMARKT, kjer vsako leto odprejo znameniti BOŽIČNI SEJEM, ki je eden najlepših v Evropi. V času našega obiska se je tule odvijala malo drugačna tržnica, in sicer “FRÜHJAHRSMARKT”. Nekakšna spomladanska tržnica, kjer lahko kupite domače izdelke, spijete kakšen dober kozarec vina, otroci pa se lahko zabavajo v mini lunaparku.

Osrednja točka trga je v mesecu maju tole ogromno drevo, “MAIBAUM”, ki ga vsako leto majo tradicionalno postavijo na trgih nemških mest.

Tudi mi smo nekaj na hitro prigriznili in se počasi obrnili v smeri parkirišča – do našega najetega apartmaja v narodnem parku SÄCHSICHE SCHWEIZ smo imeli še kakih 45 minut vožnje in dan se je tako ali tako že prevešal v večer. Tale KRATEK POSTANEK v Dresdnu se je brez dvoma splačal in sigirno se še kdaj vrnemo in obiščemo še kakšen muzej, morda pa gremo zvečer celo v opero ;).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja