Bad Pyrmont – kratek wellness oddih

KAT DESTINACIJE Z OTROKI, NEMCIJA, NEMCIJA 2012 - danes Leave a Comment

Približeval se je drugi vikend v maju in mrzlejšemu deževnemu vremenu navkljub sva se z Lu-jem odločila, da ne bova posedala doma. Rezervirala sva še eno zadnjih prostih hotelskih sob v znanem nemškem ZDRAVILIŠKEM KRAJU Bad Pyrmont. Še slovensko babi sva imela na obisku in tako smo se v troje dobri dve uri vozili gori in doli po ozkih cestah (res netipično za ta del Nemčije). Na tole sobotno jutro se je po poti nebo popolnoma zjasnilo in cel dan nas je spremljal čudovit sonček. V nedeljo pa vse po starem, 12C in oblačno, zato smo se kar malo pred predvideno uro obrnili proti domu. Kakorkoli že, če se znajdete v tem delu Nemčije (ali pa tako kot midva živite v bližini) in si zaželite malo mediteranskega vzdušja, je tole idealen kraj!

V dveh urah iz Dortmunda, dobri uri iz Hanovra, v treh iz Leipziga in dveh iz Braunschweiga – Bad Pyrmont se res skriva za HRIBČKI (ja, tudi te imamo tukaj na severu očitno – je bilo treba kar pogosto prestave menjati med vožnjo), takorekoč „sredi ničesar“. A verjetno je prav zaradi te odmaknjenoti, vzdušje tam res sproščeno in idealno za STAREJŠE, ki semle redno prihajajo na raznorazne REHABILITACIJE in pa tudi za DRUŽINE Z OTROKI, ki iščejo zabavo v bazenih, no pa konec koncev tudi za PARE, ki uživajo v savnah, masažah, kulinariki in sprehodih.

Bad Oeynhausen, Bad Wildungen, Wiesbaden, Baden-Baden, Bad Kissingen, Bad Elster, Badenweiler, Bad Füssing in tako naprej. Če se v imenu kraja pojavi besedica „bad“, potem ste lahko prepričani, da boste tam našli veliko WELLNESS HOTELOV, PARKOV, BAZENOV, MINERALNIH VRELCEV, SPREHAJALNIH POTI in MODNIH BUTIKOV. V Nemčiji jih je res veliko in vsake toliko je prav prijetno obiskati kakšnega za vikend.

Hoteli so zgoščeni v mestnem centru in njegovi neposredni bližini, tako da zlahko dosežete vse zanimivosti kar peš. Vse je res čedno urejeno, čisto, povsod nekaj cveti, arhitektura je zanimiva, skratka prav prijetno mestece. Poseben čar dajo mestu v toplejših mesecih tudi številne PALME – čeprav se mi drugače zdi, da palme res ne pašejo v ta konec Evrope, ampak tule so se pa prav fino zlile z okolico. Na trenutke se mi je res zdelo, kot da se sprehajam po kakšnem španskem mestu.

KURPARK BAD PYRMONT

Glavni adut mesta je prav tale HISTORIČNI PARK, ki je hkrati tudi eden najlepših parkov v Nemčiji, če ne celo v Evropi. Mešanico stilov ANGLEŠKEGA PARKA in BAROČNIH ELEMENTOV na 17 hektarjih, kjer včasih priredijo različne DOGODKE NA PROSTEM si lahko ogledate po plačilu 4€ VSTOPNINE. Če prenočujete v enem izmed hotelov v mestu, je vstop brezplačen.

Vsako leto občina zasadi okrog 200.000 RASTLIN v dekorativne grede, različne barve ustvarijo ornamente in vse skupaj je res prava paša za oči. V času našega obiska je bilo nekaj površin še nezasajenih, oziroma so jih ravno pripravljali za poletno „edicijo“. Prav v poletnih mesecih se parki in vrtovi sicer pokažejo v najlepši luči!

PALMINI VRTOVI

Ta PALMIN VRT NA PROSTEM je najbolj severni tovrstni vrt v Evropi, tu najdete več kot 400 subtropskih rastlin in okrog 300 PALM, ki so seveda osrednja točka parka. Najstarejša palma je stara okrog 430 let. Ko se tule sprehajaš, se res zdi, kot da si na dopustu nekje v Mediterani, ne pa v Nemčiji. Prav prijetno vzdušje ;).

GRAD PYRMONT

V BAROČNEM GRADU iz 16. stoletja je danes urejen MUZEJ ZGODOVINE KRAJA BAD PYRMONT, predstavljena pa je tudi ZDRAVILIŠKA TRADICIJA, ki kraju daje poseben pečat. Obdan z vodnim jarkom, ki je na eni strani povezan z jezerom, se grad nahaja praktično tik ob parku KURPARK. VSTOPNINA je 3€ za odrasle

MINERALNI VRELCI

V mestu in okolici je veliko MINERALNIH VRELCEV, za katere pravijo, da imajo zdravilno moč. Najbolj znani so BRODELBRUNNEN, AUGENBRUNNEN in HYLLIGE BORN – vsi trije se nahajajo na trgu Brunnenplatz in so aktivni že več kot 2000 let. Še nekateri drugi pa so:

  • Helenenquelle (na sliki)

  • Fridrichsquelle

  • Trampel´sche Quelle

  • Wolfgangsquelle

  • Hufelandquelle

  • Salinenquelle

DÜNSTHOHLE (PARNA JAMA)

This special cave where CARBON DIOXIDE VAPORS emerges from the earth is known to be very therapeutic and one of its kind in Europe! There are traditional experiments with candles & bubbles and other presentations with the CO2 gas being carried out every day in the afternoons – unfortunately we could not visit it, because we would have to wait too long for it to open.


Dan smo zaključili s še enimi okusnimi BELIMI ŠPARGLJI za kosilo – slednji so verjetno najbolj priljubljena spomladanska jed na tem koncu države. Zraven še kozarec rose-ja, potem pa hiter skok v hotelski bazen. Po daljši noči kot običajno še odličen ZAJTRK in nazaj domov, kjer nas je čakalo sonce za kosilo ;).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja